24. helmikuuta 2014

Cover Me! #01 - Eläkeläiset ja Kraftwerk

Cover Me! on sarja, joka... No kyllä te tiedätte. Fiksut ihmiset.

Poro


Minä olen poro, lai la la lai.
Humppaava poro, lai la la lai.
Spotify: Elakelaiset – Poro

Kun allekirjoittanut ensimmäisen kerran tutustui Eläkeläisten musiikkin, oletti hän, että hieman alle minuutin mittainen Poro olisi humpan mestareiden oma sävellys. Miten muuten se voisi olla niin lyhyt? No, nokkelimmat-pokkelimmat teistä jo videosta näkivätkin, että alunperin asialla on Saksan lahja elektroniselle musiikille eli Kraftwerk. (Eläkeläiset julkaisi myöhemmin myös kokonaisen levyn omia humppasävellyksiään, mutta palaamme siihen ehkä myöhemmin.)

Robotti


Kraftwerk on saksalainen elektronisen musiikin legenda. Vuonna 1978 he julkaisivat albumin, joka kuten monet muutkin julkaisunsa, on saatavilla kahdella eri kielellä. Englanniksi se on nimeltään The Man-Machine ja saksaksi Die Mensch-Maschine. Humppaava poro on siis alunperin joko The Robots tai Die Roboter. Lyriikoiden vähäisyyden vuoksi emme häpeile ottaa alkuperäisen saksalaisen sijaan englanninkielistä versiota kuunteluun. Ja onhan sillä pituuttakin, yli 6 kertaa humppa-coverin verran.



Malli


Die Roboter on alkuperäisen LP:n a-puolen avauskappale. B-puolen puolestaan avaa yhtyeen ehkä tunnetuin kappale Das Model. Koska olemme vekkuleita veijareita, siirrymme takaisin Suomeen ja soitamme Eläkeläisten huikaisevan humppaversioinnin siitä. Kiinnittäkää huomiota etenkin lopun tuplabasareihin (!). Ja toki, koska olemme jo kuulleet musiikkia suomeksi ja englanniksi, seuraava esitys tuleekin, kyllä, saksaksi. Auf Deutch!




Ostolinkit

Eläkeläisten humpat löytyvät mm. kokoelmalevyltä Humppabingo: http://www.levykauppax.fi/artist/elakelaiset/humppabingo/#2cd

The Robots löytyy levyltä The Man-Machine: http://www.levykauppax.fi/artist/kraftwerk/man_machine_remastered/#cd

17. helmikuuta 2014

Tiesitkö, että tiesit? #01

Tiesitkö, että tiesit? perustuu siihen hetkeen, kun sanot "Ai, tää on tää biisi." Kollektiivisesta alitajunnasta löytyy paljon biisejä, jotka kuulostavat tutulta. Tämän blogin tehtävä on antaa niille biiseille nimi.

Linnunradan laidalla

Kaukana Linnunradan läntisen kierukkahaaran hyljeksityllä, kartoittamattomalla laidalla on pieni merkityksetön keltainen aurinko. Noin viidentoista miljoonan kilometrin etäisyydellä sitä kiertää mitätön sinivihreä planeetta, jonka apinoista polveutuvat asukkaat ovat niin pöyristyttävän alkukantaisia, että he edelleen pitävät mukana kannettavaa puhelinta aika näppäränä keksintönä. Eräs näistä asukkaista oli nimeltään Douglas Noel Adams. Douglas Adams tunnetaan parhaiten kuusiosaisesta romaanitrilogiastaan Linnunradan käsikirja liftareille.

Käsikirja sai kuitenkin alkunsa BBC:n radionäytelmänä, jonka myös Yleisradion Radioteatteri on, varsin onnistuneesti, esittänyt suomeksi. Blogaaja ei käymiensä keskustelujen perusteella ole ainoa, joka oletti, että radionäytelmän (ja myös 1980-luvun TV-sarjaversiossa käytetty) tunnusmusiikki oli tehty juuri tuota produktiota varten. Kyseessä on kuitenkin ns. "oikea" kappale tuolta avaruusrock-yhtyeiden pioneerilta The Eaglesiltä. Täh?

Kyllä vain, sama The Eagles, joka tunnetaan lähinnä kappaleista Desperado ja Hotel California, levytti vuonna 1975 levyn nimeltä One of These Nights, jonka a-puolen päättää banjovetoinen instrumentaali Journey of the Sorcerer. Kolme vuotta myöhemmin Adams itse valitsi kappaleen radiosarjansa tunnukseksi.


Spotify: Eagles – Journey Of The Sorcerer

Kappaletta ei muuten pahemmin löydy Eaglesin kokoelmalevyiltä.

Exodus?

Genesis oli yksi 1970-luvun progressiivisen rockin suurimpia nimiä. Päälauluntekijä Peter Gabriel päätti kuitenkin jättää yhtyeen vuonna 1975. Pari vuotta myöhemmin julkaistulla herran ensimmäisellä soololevyllä on seuraava kappaleemme, joka kertoo muun muassa Peterin ja Genesiksen teiden erkanemisesta. Mutta toki muustakin. Kappaleen nimi on Solsbury Hill ja vaikka et nimeä tunnistaisikaan, uskon, että olet kuullut sen ennenkin.



Videolla on kappaleesta liveversio, koska milloin viimeksi olet nähnyt pyöreän ja reunoiltaan pyörivän lavan, jolla laulaja voi vaikkapa ajella ympyrää polkupyörällä kesken kappaleen. (Raskaan sarjan proge-nörtit tunnistanevat basson varresta Tony Levinin.)

Ostolinkit:

Linnunradan käsikirja liftareille -radiokuunnelma on julkaistu CD-levyinä, joita myy ainakin http://yleshop.yle.fi/


10. helmikuuta 2014

Tällä viikolla 07/14

Tällä viikolla pureutuu ajankohtaisiin asioihin aasinsiltojen avulla. ....a. (Oli pakko.)

Sochi-satsi-satsaa

Google nousi otsikoihin männäviikolla olympia-aiheisen doodlensa avulla. Samassa hengessä aloitamme viikon ajankohtaiskatsauksemme kuuntelemalla hieman Pet Shop Boysia. Lemmikkiliikkeen pojat viettivät kesällä 1997 kolme viikkoa Lontoon Savoy-teatterissa otsikolla Somewhere ja nauhoittivat oman cover-versionsa samannimisestä West Side Story -musikaalin kappaleesta. Kappaleen ns. "albumiversio" löytyy Bilingual-levyn uusintapainoksilta ja kestää karvan verran alle 11 minuuttia. Olemme kuitenkin tänään sen verran hätäisiä, että tyydymme noin viiden minuutin mittaiseen singleversioon, joka löytyy mm. PopArt-kokoelmalevyltä.


Videolla on, ilmeisesti ylivoimaisen tärkeistä taiteellisista syistä, ajoittain puhetta ja muita ääniä itse musiikin päällä. Mikäli närästyt tästä helposti, suosittelen allaolevaa PopArt -levyn versiota Spotifystä.


Perjantai 14. päivä

Perjantai 14. päivä on Leevi And The Leavingsin levy vuodelta 1986. Se sisältää muunmuassa hitit Pohjois-Karjala, Kerro terveiset lapsille ja Elämä ikkunan takana ja on myös siitä erikoinen levy, että se tehtiin käytännössä ilman rumpalia, kannuttaja Markku Mattilan erottua yhtyeestä. Tuloksena on levy, jota Wikipedia kuvailee seuraavasti:

 "...voimakkaasti akustinen ja klassinen muuhun yhtyeen tuotantoon verrattuna, mollivoittoiselle tyylille ja ironiattomasti kauniille sanoituksille painottunut."

Tuleva perjantai on myös ystävänpäivä, joten otamme kuunteluun levyltä hieman vähemmän tunnetun romanttisen balladin Mutta viereesi nukahdan.

Minä sinuun merkitsen merkit rakkauden
Tai valon sammutan, jos sun huomaan nukkuvan
Painan syliisi pään sinun toivon heräävän
Ja kanssain valvovan, mutta viereesi nukahdan


 Videolla näkyvä levyn kansikuva liittyy muuten kappaleeseen Kerro terveiset lapsille

Spotify: Leevi and the leavings – Mutta viereesi nukahdan

Mitäs muuta?

Ruostetta ja timantteja tahtoo toivottaa onnea torstaina 40 vuotta täyttävälle Robbie Williamsille. Alla oleva kappale löytyy Williamsin vuoden 2000 levyltä Sing When You're Winning.



Spotify: Robbie Williams – The Road To Mandalay

Ostolinkit



3. helmikuuta 2014

Parempi suomeksi #01: Nousevan auringon talo

Parempi suomeksi esittelee käännösbiisejä, joiden teksti on blogaajan mielestä parempi kuin alkuperäinen.

Tervetuloa

Ruostetta ja timantteja on pitkäaikainen ideani blogista, jossa esittelen syystä tai toisesta mielenkiintoisia musiikkiesityksiä erilaisten teemojen kautta noin kerran viikossa. Pyrin linkittämään kappaleet mahdollisuuksien mukaan Youtubeen ja Spotifyyn sekä tarjoamaan linkkejä, joiden kautta voit ostaa levyt.

(Ja teille, fiksuille (aikuisille) ihmisille ei varmaan tarvitse erikseen kertoa, että kaikki blogaajan mielipiteet ovat blogaajan mielipiteitä ja eri mieltä saa olla ja blaa blaa blaa.)

1. The Animals - The House of the Rising Sun

The House of the Rising Sun on alunperin yhdysvaltalainen kansanlaulu. Se on levytetty satoja kertoja [sitaatio puuttuu][eikä tää oo wikipedia muutenkaan], mutta tällä kertaa keskitymme niistä ehkä tunnetuimpaan, The Animals -yhtyeen vuonna 1964 levyttämään versioon. Alla tiukka musiikkivideo aiheesta.


Pojilla on muunmuassa melko hienosti mätsäävät puvut päällä. Ja tiukka kävelykoreografia.

2. Lasse Mårtenson - Nousevan auringon talo

Lasse Mårtenson käänsi kappaleen suomeksi ilmeisesti samana vuonna (En muista tarkkaan tapahtumia ajalta jolloin olin -22 vuoden ikäinen.). Käännös on melko suoraviivainen, enkä voi rehellisesti sanoa alkuperäisen häviävän paljonkaan. Kuitenkin, etenkin toinen säkeistö on mielestäni Suomeksi parempi. Noh, tehkää omat johtopäätöksenne.

My mother was a tailor, sewed my new blue jeans.
My father was a gamblin' man, down in New Orleans.
vai
Mun äiti neuloi vaatteeni, hän syntiin langennut ei.
Ja mun faija - hän sai tuomion ja tiensä tyrmään vei.


Valitettavasti Suomi oli vielä mustavalkoinen vuonna 1964.

Spotify: Lasse Mårtenson – Nousevan auringon talo - House Of The Rising Sun

3. Mitäpä muuta?

Vaikka rokkipoliisin tarmokkuudella tuomitsenkin toki kaikki Idols-Voice-Talent -tyyppiset kilpailut, nousee niistäkin välillä korviani miellyttäviä artisteja. Yksi heistä on Kristian Meurman, jonka ensimmäinen levy Ensiaskeleet vuodelta 2007 sisältää myös pätevän version Nousevan auringon talosta. Pidän ko. levystä, ja uskallan lupailla Ruostetta ja timantteja -blogin palaavan pariin muuhun sen esitykseen tulevaisuudessa.


Uudet soolot! Siistiä.


Ostolinkit:

The Animals - The House of the Rising Sun löytyy mm. levyltä Best of The Animals: http://www.levykauppax.fi/artist/animals/best_of_the_animals/#cd

Lasse Mårtenson - Nousevan auringon talo löytyy mm. levyltä Kaikessa soi...: http://www.levykauppax.fi/artist/martenson_lasse/musiikin_mestarit_kaikessa_soi/#2cd

Kristian Meurman - Nousevan auringon talo löytyy levyltä Ensiaskeleet: http://digianttila.com/musiikki/albumi/Kristian-Meurman/Ensiaskeleet/0e432d1c-318f-9b47-b1f3-34002a98a3c4/ Linkki on digidigikauppaan, koska en löydä fyysistä levyä kirjoitushetkellä verkkokaupoista, oletan sen olevan loppuunmyyty.